LOOM (J2L) - Befimmo

Circulaire ondersteuning voor de herbestemming van gebouwen Jozef II-Loi (J2L) van Befimmo.

Projectfiche

Aard van het gebouw Circulair

Oppervlakte  24.000 m2 bovengronds

Bouwbudget  42.670.000 €

Adres Joseph II-straat 27, Wetstraat 44-52, 1000 Brussel

Ontwerpteam
Bouwheer : Befimmo
Architect : DDS+ en B-ild
Duurzaamheid :
Cenergie

Uitvoeringstermijn 2020-2021 , Werf: 2022-2025

Befimmo wenste drie van haar gebouwen in de Wetstraat en de Jozef II-straat in Brussel grondig te renoveren met het oog op hoge milieuprestaties. Zeer belangrijk hierin was de integratie van circulaire maatregelen vanaf de ontwerpfase en tijdens de hele uitvoeringsfase van het renovatieproject.  Het project beoogt de energiebehoefte tot een minimum te beperken en tegelijkertijd het comfort en het welzijn van de gebruikers te waarborgen. Om dit te bereiken zal de logica van de Trias Energetica worden gerespecteerd, door de aandacht die wordt besteed aan de gebouwschil (hoge isolatie, zonwering, optimalisatie van natuurlijk licht) en aan het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Ook aan de binnenzijde van het blok zal bijzondere aandacht worden besteed, met de ontwikkeling van kwalitatieve groene ruimten, waardoor ook een beter waterbeheer op het terrein mogelijk wordt.

Cenergie helpt Befimmo en het hele ontwerpteam van het project Joseph II - Loi bij het definiëren van de circulaire ambities van het project, en bij het in de praktijk brengen daarvan op de bouwplaats.

 

Er werd een inventaris opgemaakt van herbruikbare materialen die in de bestaande gebouwen aanwezig waren. Deze inventaris diende als basis voor het bepalen van de hergebruikstrategie van het project (in situ hergebruik, off-site hergebruik, inkomend hergebruik). De circulaire ambities van het project worden bepaald op basis van de C-CalC software voor het beoordelen van de circulariteit van gebouwen: het basisproject voor de renovatie werd ingevoerd en het potentieel voor verbetering werd in kaart gebracht. In overleg met de verschillende belanghebbenden bij het project werden vervolgens aanvullende circulaire maatregelen gedefinieerd in de verschillende architectonische en technische studies. Naast C-CalC voert Cenergie ook de levenscyclusanalyse van de materialen uit via TOTEM om de te gebruiken materialen te kiezen op basis van hun milieu-impact. In de ontwerpfase worden TCO-analyses (Total Cost of Ownership) op circulaire maatregelen uitgevoerd die het mogelijk maken om de keuzes op lange termijn te objectiveren.

Missie Cenergie

Advies en opvolging circulariteit

Hergebruiksinventaris Materialenpaspoort Hergebruiksplan

Evaluatie circulariteit met C-CalC

TOTEM

Het integreren van circulaire maatregelen in de bestekken voor aannemers behoort ook tot de missie van Cenergie, evenals het monitoren van de implementatie van deze maatregelen op de gehele bouwplaats om zo te garanderen dat de circulaire ambities worden gerealiseerd. Cenergie ondersteunt daarom de aannemer bij het hergebruik van materialen op de bouwplaats om zo de stroom van materialen naar hergebruikkanalen te maximaliseren.

Vorige
Vorige

UA - Gebouw G

Volgende
Volgende

Facilitator duurzame gebouwen