Parksite Leuven
Klimaatneutrale massief-passief aanbouw en grondige renovatie van historisch waardevol gebouw tot cultureel-educatief centrum
Projectfiche
Aard van het gebouw Passief en CO2-neutraal cultureeleducatiecentrum
Oppervlakte 4.262 m², waarvan 2.280 m² nieuwbouw
Bouwbudget 9.520.977 €, waarvan 2.144.079 € voor de technieken
Adres E. Ruelensvest 123, 3001 Leuven
Ontwerpteam
Bouwheer : Stad Leuven
Architect : Lava architecten
Spec. Techn. : Cenergie
Advies duurzaam bouwen: Cenergie
Uitvoeringstermijn
Bouwwerken 2021 - 2024
Het voormalig kloostergebouw van de Witte Paters aan de Ruelensvest in Leuven wordt door de TV LAVA architecten en Cenergie grondig gerenoveerd en uitgebreid met een hedendaags multifunctioneel passiefcomplex met een groen karakter.
Het multifunctioneel cultureel-educatief centrum biedt onderdak aan de leerlingen van het Stedelijk Buitengewoon Lager Onderwijs (SBLO) en Basisschool SKLO, terwijl het buiten de schooluren ter beschikking zal staan van buurtbewoners, culturele verenigingen en stedelijke organisaties voor kunsteducatie zoals de Stad Leuven Academie, het Conservatorium (SLAC) en Cirkus in Beweging.
Een harmonieuze overgang tussen oud en nieuw met aandacht voor duurzaamheid, functionaliteit en vormelijkheid stonden centraal tijdens het ontwerpen. Het bouwprogramma integreert het vroeg-modernistisch gebouw van Victor Broos uit 1938 en vult dit aan met nieuwe klassen, bewegingszalen en muzieklokalen die voldoen aan hoge structurele en akoestische eisen. Het oude kloostergebouw wordt meer dan ooit de thuishaven van Cirkus in Beweging, de Leuvense circusschool. De statige kapel boven in het Victor Broosgebouw krijgt een nieuwe invulling als polyvalente tribunezaal.
Om de specifieke vraag van de stad Leuven om een CO2-neutraal gebouw te ontwerpen te kunnen beantwoorden vormde het bestaande Broosgebouw het grootste struikelblok. Om zonder fossiele brandstoffen te kunnen verwarmen, moest de energievraag van dit gebouw eerst gereduceerd worden. Door het vervangen van het schrijnwerk, het verbeteren van de luchtdichtheid en na-isolatie werd het mogelijk om lage temperatuurverwarming te voorzien. In de nieuwbouw was dit een stuk eenvoudiger. Hier werd uitgegaan van de passiefhuis-standaard. Warmte en koude worden afgegeven met behulp van betonkernactivering. Beide systemen worden aangesloten op warmtepompen gekoppeld aan een BEO-veld. De nodige elektriciteit wordt grotendeels zelf opgewekt met PV-panelen
Missie Cenergie
Duurzaam bouwen
Thermische simulaties
Energieconceptstudie
EPB verslaggeving