Oude Station Laken
Renovatie en restauratie van historisch monument tot laag energie socio-culturele ruimte en cultureel buurtcentrum
Projectfiche
Aard van het gebouw
Renovatie monument tot laag energie gebouw
Oppervlakte 1.441 m²
Bouwbudget 3.220.815 €
(3.976.079 € inclusief meubilair en omgevingswerken)
Adres
Kerkeveldstraat 2, 1020 Brussel (Laken)
Ontwerpteam
Bouwheer : Stad Brussel
Architect : B-architecten
Ontwerp speciale technieken & energie advies: Cenergie
Uitvoeringstermijn
2015-2020
Het voormalig stationsgebouw in het centrum van Laken, wordt in opdracht van het Gemeentebestuur omgevormd en heringericht tot publiek gebouw met een sociocultureel café, inkomhal, een polyvalente zaal met artiestenloge, een vestiaire en sanitair, kantoren en vergaderzaal voor de administratie en voor verenigingen.
Het betreft een waardevol historisch gebouw uit 1879 in Neo-renaissancestijl waarvan de gevels en het dak als monument zijn beschermd. De originele structuur van het gebouw wordt daarom maximaal gerespecteerd en de façade van het oude station wordt zorgvuldig gerestaureerd.
Cenergie werd door B-architecten gevraagd advies te verlenen betreffende de noodzakelijke technische ingrepen ter verbetering van de energie-efficiëntie en het thermisch comfort van het gebouw en in te staan voor het ontwerp van de nieuwe technische installaties (laagspanningsinstallatie, verlichtingsstudie, brandmeldings- en brandbestrijdingsinstallatie, bewaking en toegangscontrole, inbraakbeveiliging, personenliften, verwarming en ventilatie, sanitair en hemelwaterrecuperatie).
Aangezien het gebouw nergens thermisch geïsoleerd was, kende het enorme warmteverliezen en een weinig comfortabel binnenklimaat. De vloer en het dak worden geïsoleerd, maar de oorspronkelijke ramen worden enkel gerestaureerd indien nodig. Op de kantoorverdieping worden ze aan de binnenzijde voorzien van een nieuw voorzetraam met dubbel isolerende beglazing, om luchtdichtheid en isolatiegraad ervan te verbeteren.
Voor de ventilatie heeft de opdrachtgever ervoor gekozen om zoveel mogelijk natuurlijk te ventileren. Hiervoor werd de centrale schacht ingeschakeld om als extractiekanaal te fungeren. De bestaande condensatieketels worden gerecupereerd om alle radiatoren per zone te verwarmen. Een eenvoudig gebouwbeheersysteem laat de gebruikers toe om met een druk op de knop instellingen te wijzigen in functie van het variabele gebruik.
Het elektriciteitsverbruik zal zoveel mogelijk beperkt worden door gebruik te maken van een efficiënte verlichtingsinstallatie die wordt aangestuurd d.m.v. aanwezigheidsdetectie.
Om het waterverbruik te beperken worden waterbesparende toestellen voorzien en wordt het hemelwater gebufferd en gerecupereerd voor gebruik in de tuin.
foto's: © Lucid
Missie Cenergie
Advies duurzaam bouwen
Thermische simulaties
Energieconceptstudie
Totaalontwerp technische installaties